marți, 27 aprilie 2010

O substanta din laptele matern distruge celulele canceroase

Cercetatorii suedezi au descoperit ca o substanta naturala gasita in laptele matern distruge celulele canceroase.

Substanta a fost numita HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells), este compusa dintr-o proteina si un acid gras. Se gaseste in mod natural in laptele matern, dar cercetatorii nu si-au dat seama daca se dezvolta spontan sau necesita interactiune cu sistemul digestiv al nou-nascutului. Prin asta eu inteleg ca ei nu au gasit aceasta substanta direct intr-un lapte muls din sanul unei mamici, ci in sistemul digestiv al bebelusului.

HAMLET a fost descoperit din intamplare in urma cu cativa ani de cercetatorii care investigau proprietatile antibacteriene ale laptelui de la san. Ei au inceput sa-l testeze pe celulele canceroase si rezultatele au fost uimitoare.

Se pare ca HAMLET a fost in stare sa ucida 40 de tipuri diferite de celule canceroase. Mai mult, studiile au aratat ca aceasta substanta a reusit sa omoare si unul din cele mai mortale tipuri de cancer la creier: glioblastoma.

Oricum, doar recent s-a trecut la testarea pe oameni. Cercetatorii de la Universitatea Lund si de la Universitatea Gothenburg din Suedia au testat HAMLET pe pacienti suferind de cancer la vezica urinara. Rezultatul? Dupa tratament, pacientii au inceput sa excreteze celule canceroase moarte in urina!

Echipa de cercetatori suedezi lucreaza acum sa vada daca acest compus poate fi dezvoltat intr-o terapie viabila impotriva cancerului.

Cum functioneaza HAMLET? La nivel microscopic, interactioneaza cu membranele celulare. S-a demonstrat clar ca acest compus se lipeste de membranele celulelor tumorale, omorandu-le, si nu face nici un rau celulelor sanatoase din jur.

Surse: Natural substance in breast milk destroys cancer cells, care citeaza http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20186341, http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-04/uog-sib041910.php, http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/64/6/2105

Femeile isi pot reduce drastic riscul de infarct prin plimbari regulate

In revista Asociatiei Americane a Inimii, "Stroke", a aparut un studiu mare, o cercetare de lunga durata, care are vesti bune pentru femei. O abordare fara medicamente a unuia dintre ucigasii numarul unu din SUA. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca femeile pot sa isi reduca in mod drastic riscul de a face atat un infarct cauzat de cheaguri (ischemic), cat si un infarct cauzat de hemoragie (hemoragic) doar prin plimbari regulate.

Cercetarea s-a facut pe 39.315 femei (angajate in sistemul sanitar), cu o medie de varsta de 54 de ani. La fiecare 2 sau 3 ani, participantele raportau activitatile fizice pe care le-au facut in anii trecuti, incluzand plimbarile, urcatul pe munti, alergarile, ciclismul, exercitiile aerobice, dansul, exercitiile facute cu ajutorul aparatelor de fitness, tenisul, inotul sau yoga. Femeile au raportat inclusiv cat de repede umblau.

La sfarsitul studiului. cercetatorii au descoperit ca femeile care erau mai active in activitatile din timpul liber erau cu 17% mai putin predispuse la infarct, comparativ cu femeile mai putin active. Oricum, mersul pe jos a fost in mod special un mod excelent de a preveni infarcturile.

Per total, comparativ cu femeile care nu faceau plimbari pe jos, studiul a descoperit ca femeile care mergeau intr-un ritm alert aveau cu 37% mai scazut riscul de orice fel de infarct. Acele femei care se plimbau 2 ore sau mai multe pe saptamana aveau cu 30% mai scazut riscul de orice fel de infarct.

Pe tipuri de infarct, la cel ischemic s-a vazut un risc scazut cu 21-25%, iar la cel hemoragic cu 57%-68%.

Cum sti ca te plimbi intr-un ritm alert? Trebuie sa fii in stare sa vorbesti, dar sa nu poti sa canti :D. Deci daca nu poti povesti, incetineste, daca poti canta cu usurinta, grabeste pasul. (sa speram ca testul asta nu il faci singura pe strada in centrul orasului ;)) )

Surse: Women can dramatically slash their risk of strokes through regular walking care citeaza pe
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371746 .

Later edit: stiu, de ce si-au mai stricat astia banii pe un studiu care spune ceva evident? In primul rand pentru ca unii au nevoie de cifre, in al doilea rand, mie mi se pare super minunat faptul ca mersul pe jos e mai bun decat alte sporturi mai grele pentru a preveni infarctul!

duminică, 25 aprilie 2010

Alaptarea de lunga durata reduce riscul de sindrom metabolic la mama

Back in business!!!

Da... stiu... veti gandi poate ca si mine. Exact asta imi mai lipsea. Pe masa din livingul parintilor mei, unde locuim acum, e o dezordine inexplicabila, in camera noastra nu mai vorbesc, eu nu apuc sa ma epilez, yahoo mail imi spune 2690 de mailuri necitite dupa ce de doua zile tot incerc sa fac ordine acolo... Somnul meu de 6 luni e de cel mult 5 ore pe noapte, si tot tot tot facut bucatele. Dar culmea e ca exact asta imi lipsea! Imi lipsea sa povestesc cuiva ce am mai citit, si mami e satula de povestile astea, mai ales acuma, ca ma are toata ziua pe cap :D.

Asa ca Dana, multumesc din suflet pentru idee, nici nu mi-a trecut prin cap, si nu mi-am dat seama cu cat entuziasm voi scrie prima postare dupa atata vreme, aproape doi ani!

Stiu ca acum mi-am iesit din mana cu documentarea, si nici nu am timp. La un astfel de articol citit pe net, cum spune si titlul, in general as fi facut o compilatie, cu beneficiile alaptarii (desi as fi in stare sa scriu zeci de pagini din ce am citit, experienta imi spune deocamdata altceva). As fi dat o gramada de explicatii despre sindromul metabolic (pe care culmea, mi-l si banuiam intr-o vreme din cauza rezistentei la insulina...). Si uite cum imi dau seama ca de fapt prima mea postare dupa atata timp trebuia sa contina altceva (mi-am amintit acuma, cu rezistenta la insulina...). Trebuia sa contina o declaratie invingatoare asupra PCOS si asupra tiroiditei autoimune. Trebuia sa contina o mare declaratie de bucurie: am un copil! Un copil minunat, e viata mea, e fericirea mea! Dar daca n-am inceput cu asta, voi scrie in alte postari "razboiul" meu cu bolile, cu infertilitatea, si victoria! Victoria se numeste Alex!

Sa revenim. Asa cum am re-citit acum intr-o postare mai veche de a mea, daca o iau incet nu ma speriu. Asa ca, pentru a relua scrisul pe blog, in seara/noaptea aceasta voi face de fapt un mic rezumat al unui articol citit azi pe net. Nu tu documentari, nu tu comentariu literar, aproape ca as putea spune ca traduc din engleza ce am citit azi pe net. Si nici macar nu e o chestiune super interesanta. Dar trebuia sa sparg gheata si aveam impresia ca acest articol de azi mi se potriveste, si pentru ca alaptez inca exclusiv, si pentru ca indeplineam multe dintre simptomele de sindrom metabolic.

Deci se pare ca femeile care alapteaza mai multa vreme (nu scrie despre exclusiv/ne-exclusiv) sunt in mod semnificativ mai putin predispuse sa dezvolte "buchetul" de boli numit sindrom metabolic (care include si boli de inima, si diabet). Studiul a fost condus de cercetatori din Kaiser Permanente Northern California si a fost publicat in ziarul Diabetes.

In acest studiu, cercetatorii au monitorizat 704 femei cu varste intre 18 si 30 pe parcursul primei lor sarcini. Desigur, nici o femeie nu avea sindrom metabolic la inceputul studiului. Dupa 20 de ani, cele care au alaptat mai mult pe parcursul primelor 9 luni dupa nastere au fost in mod semnificativ mai putin predispuse sa faca sindrom metabolic.

Simptome ale sindromului metabolic includ: obezitate stil "mar", tensiune ridicata, nivel crescut de trigliceride, glicemie crescuta, si colesterol HDL (bun) scazut. Verdictul acestei boli se da daca pacientul are 3-4 dintre simptome.

Femeile cu diabet gestational au fost mai predispuse sa dezvolte sindrom metabolic. Logic, dar intrebarea mea ar fi alta: dar daca o femeie cu diabet gestational se hotaraste sa alapteze foarte mult? Atunci care este riscul ei de a dezvolta sindrom metabolic? Sau vom afla ca o femeie cu diabet gestational are asemenea dereglari hormonale incat nu va putea alapta si de fapt pana la urma nu stim care a fost cauza si care efectul... Ma intereseaza de fapt, daca eu am avut rezistenta la insulina, si toata sarcina eram cu risc mare de diabet gestational, acum daca alaptez mult imi scad sansele de a face sindrom metabolic?

Ah, ei spun ceva legat de intrebarea mea, dar nu concret despre sindromul metabolic, ci despre beneficii in general: "o descoperire aditionala a studiului acesta este aceea ca alaptarea confera de asemenea beneficii pe termen lung pentru femeile cu o istorie de diabet gestational"

Printre celelalte femei, care nu au avut diabet gestational, alaptarea mai mult de o luna (!) a redus riscul sindromului metabolic cu 39-56%. Printre femeile cu diabet gestational, alaptarea a scazut riscul cu 44-86% (totusi!).

Se pare ca acesta e primul studiu care cerceteaza sindromul metabolic in relatie cu sarcina si alaptarea.

Surse: Longer duration of breastfeeding reduces risk of metabolic syndrome for the mom care citeaza ca surse www.endocrinetoday.com si www.webmd.com