marți, 27 aprilie 2010

Femeile isi pot reduce drastic riscul de infarct prin plimbari regulate

In revista Asociatiei Americane a Inimii, "Stroke", a aparut un studiu mare, o cercetare de lunga durata, care are vesti bune pentru femei. O abordare fara medicamente a unuia dintre ucigasii numarul unu din SUA. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca femeile pot sa isi reduca in mod drastic riscul de a face atat un infarct cauzat de cheaguri (ischemic), cat si un infarct cauzat de hemoragie (hemoragic) doar prin plimbari regulate.

Cercetarea s-a facut pe 39.315 femei (angajate in sistemul sanitar), cu o medie de varsta de 54 de ani. La fiecare 2 sau 3 ani, participantele raportau activitatile fizice pe care le-au facut in anii trecuti, incluzand plimbarile, urcatul pe munti, alergarile, ciclismul, exercitiile aerobice, dansul, exercitiile facute cu ajutorul aparatelor de fitness, tenisul, inotul sau yoga. Femeile au raportat inclusiv cat de repede umblau.

La sfarsitul studiului. cercetatorii au descoperit ca femeile care erau mai active in activitatile din timpul liber erau cu 17% mai putin predispuse la infarct, comparativ cu femeile mai putin active. Oricum, mersul pe jos a fost in mod special un mod excelent de a preveni infarcturile.

Per total, comparativ cu femeile care nu faceau plimbari pe jos, studiul a descoperit ca femeile care mergeau intr-un ritm alert aveau cu 37% mai scazut riscul de orice fel de infarct. Acele femei care se plimbau 2 ore sau mai multe pe saptamana aveau cu 30% mai scazut riscul de orice fel de infarct.

Pe tipuri de infarct, la cel ischemic s-a vazut un risc scazut cu 21-25%, iar la cel hemoragic cu 57%-68%.

Cum sti ca te plimbi intr-un ritm alert? Trebuie sa fii in stare sa vorbesti, dar sa nu poti sa canti :D. Deci daca nu poti povesti, incetineste, daca poti canta cu usurinta, grabeste pasul. (sa speram ca testul asta nu il faci singura pe strada in centrul orasului ;)) )

Surse: Women can dramatically slash their risk of strokes through regular walking care citeaza pe
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371746 .

Later edit: stiu, de ce si-au mai stricat astia banii pe un studiu care spune ceva evident? In primul rand pentru ca unii au nevoie de cifre, in al doilea rand, mie mi se pare super minunat faptul ca mersul pe jos e mai bun decat alte sporturi mai grele pentru a preveni infarctul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu