marți, 27 aprilie 2010

O substanta din laptele matern distruge celulele canceroase

Cercetatorii suedezi au descoperit ca o substanta naturala gasita in laptele matern distruge celulele canceroase.

Substanta a fost numita HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells), este compusa dintr-o proteina si un acid gras. Se gaseste in mod natural in laptele matern, dar cercetatorii nu si-au dat seama daca se dezvolta spontan sau necesita interactiune cu sistemul digestiv al nou-nascutului. Prin asta eu inteleg ca ei nu au gasit aceasta substanta direct intr-un lapte muls din sanul unei mamici, ci in sistemul digestiv al bebelusului.

HAMLET a fost descoperit din intamplare in urma cu cativa ani de cercetatorii care investigau proprietatile antibacteriene ale laptelui de la san. Ei au inceput sa-l testeze pe celulele canceroase si rezultatele au fost uimitoare.

Se pare ca HAMLET a fost in stare sa ucida 40 de tipuri diferite de celule canceroase. Mai mult, studiile au aratat ca aceasta substanta a reusit sa omoare si unul din cele mai mortale tipuri de cancer la creier: glioblastoma.

Oricum, doar recent s-a trecut la testarea pe oameni. Cercetatorii de la Universitatea Lund si de la Universitatea Gothenburg din Suedia au testat HAMLET pe pacienti suferind de cancer la vezica urinara. Rezultatul? Dupa tratament, pacientii au inceput sa excreteze celule canceroase moarte in urina!

Echipa de cercetatori suedezi lucreaza acum sa vada daca acest compus poate fi dezvoltat intr-o terapie viabila impotriva cancerului.

Cum functioneaza HAMLET? La nivel microscopic, interactioneaza cu membranele celulare. S-a demonstrat clar ca acest compus se lipeste de membranele celulelor tumorale, omorandu-le, si nu face nici un rau celulelor sanatoase din jur.

Surse: Natural substance in breast milk destroys cancer cells, care citeaza http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20186341, http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-04/uog-sib041910.php, http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/64/6/2105

Un comentariu:

  1. http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/2010/04/laptele-matern-in-lupta-cu-cancerul.html hehehe, am fost mai rapida cu o zi! :D

    RăspundețiȘtergere