miercuri, 27 august 2008

Interactiunea grapefruitului cu medicamentele

Photobucket
Vuieste toata media despre interactiunea grapefruitului cu medicamentele. Prima data nu am inteles care e problema, doar se stia de cativa ani despre acest lucru. Ei bine, se pare ca acum grapefruitul e vinovat ca ar scadea absorbtia unor medicamente (pana acum se stia ca el creste concentratia in sange a altora). Ce sa zic, interesant de stiut, mai ales ca se specifica faptul ca nu e vorba numai de a nu bea medicamentele cu sucul de grapefruit, ci efectul grapefruitului tine mai mult de 24 de ore (unii chiar spun 72 de ore). Bizar…

Cea mai ilara mi se pare incheierea raportului acelor cercetatori, cand spun ca acesta e doar varful ice-berg-ului si ca se vor mai gasi multe medicamente care interactioneaza cu alimentele. Suntem pe calea cea buna, poate la un moment dat vom fi obligati sa inghitim numai pastile de chimicale si nu vom mai avea voie deloc sa mancam hrana adevarata. Ce sa zic, daca as fi pusa sa aleg intre citrice si medicamente (nu vorbesc de cazuri disperate) as ramane alaturi de citrice.

Stiu ca nu toata lumea crede in minuni de genul: mananci sanatos, faci sport, te ocupi de psihicul tau si toate acestea iti rezolva orice problema de sanatate. Mai ales la noi in tara, unde nu gasesti hrana organica, pentru a face astfel de declaratii, intr-adevar, e mai dificil. Dar daca acel medicament nu va este absolut necesar, ganditi-va sa renuntati la el in favoarea citricelor.

Pentru a vedea cum interactioneaza fructele (pentru ca e vorba si de tangerine, de anumite tipuri de portocale si de... mere!) cu medicamentele, dar si pentru a gasi liste cu medicamentele specifice, accesati:

Despre grapefruit in wiki


Raportul de anul acesta din august

(sau, gasiti raportul chiar la American Chemical Society Raportul dat de ACS )

Lista de la Clinica Mayo cu unele medicamente care interactioneaza cu grapefruit-ul

Raportul dat in 2006 de Academia Americana a Doctorilor de Famile, unde gasiti o lista cu medicamente

Sper sa nu gasiti pe lista nici un medicament pe care il luati in mod frecvent. Mai ales pentru ca asta ar insemna ca sunteti sanatosi :D.

Ce mai puteti citi pe wikipedia este descoperirea din 2007, conform careia grapefruitul ar avea efect estrogenic, si ar cauza aparitia cancerului mamar. Nici asta nu ma va face sa nu mai mananc grapefruit, pentru ca ar fi o pierdere pentru sanatatea mea generala. Dar, ca si cu alte alimente, ce trebuie sa invatam e ca prea mult strica. Totul sta in variatie si in cumpatare. Pentru ca mancand prea mult dintr-un aliment nu faci rau doar prin suprasaturarea organismului, dar si prin lipsa atator alti nutrienti pe care i-ai putea gasi in alte alimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu