luni, 25 august 2008

Vaci hranite cu M&M si Chipsuri

Cea mai sanatoasa carne de vita (sau, fiind vorba de carne rosie, ar trebui sa ne exprimam altfel: "cea mai putin nociva carne de vita") vine de la vacile hranite cu iarba. Dar pentru ca acesta e cel mai scump mod de a hrani o vaca, majoritatea fermierilor isi hranesc animalele exclusiv cu porumb (unii folosesc nutreturi chimice si mai nocive). Porumbul nu are numai avantajul pretului, dar acesta face ca vacile sa creasca mai repede si face carnea mai grasa. Asta pe langa ca le slabeste oasele si elimina putinii nutrienti pe care ii avea carnea de vita. Dar ca fermier obtii multa carne de vita in timp scurt, si asta e cel mai important, nu?

Dar acum se scumpeste si porumbul. Wall Street Journal a facut un reportaj legat de hranirea vacilor cu dulciuri (M&M's, Hershey's,...) si cu chipsuri de cartofi... Daca aceste produse se pot numi "hrana"... De fapt sunt deseuri ale fabricilor de junk-food. Junk-food-ul (dulciuri si chipsuri) devine fast-food (burger), intr-un mod tragi-comic.

Vacile oricum nu sunt facute sa manance porumb, nu mai vorbim de ciocolata si chipsuri. Vacile sunt facute sa manance iarba. Dar hranitul vacilor cu iarba scumpeste costul "productiei" de carne de vita si deci este considerat ineficient. E nevoie de teren mult (de pe care s-ar castiga mai bine facand agricultura), de fan pentru iarna, si rata de crestere a vacilor nu este asa fenomenala ca la vacile hranite cu porumb. Dar carnea unei vaci hranita cu iarba mai are putini nutrienti ramasi in ea... si nu contine fertilizatori bazati pe petrol, folositi in productia de porumb.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu