marți, 26 august 2008

Pasi mici inspre sanatate

Am vazut dimineata o mini-emisiune de sanatate in care se vorbea despre ateroscleroza si despre faptul ca bolnavii ar trebui sa adopte o alimentatie aproape vegetariana, imbogatita cu peste. Am stat si m-am gandit cum se hotarasc oamenii sa-si schimbe viata in bine, sa isi schimbe alimentatia pentru o sanatate mai buna? Eu stiu deja ce functioneaza la mine.

Imi propun pasi mici, pentru ca ma speriu repede :D si nu vreau ca partea mai nehotarata din mine sa se revolte. E ca si cum as avea doua personalitati si cea hotarata si ambitioasa incearca sa o pacaleasca pe cea slaba si usor de daramat. Cum pot exemplifica acest lucru? Cu urmatorii pasi marunti pe care i-am facut in timp pentru sanatate:

- Eram o mare fumatoare, asa ca, atunci cand m-am hotarat sa ma las de fumat, am zis doar ca nu voi fuma in acea dimineata (ca sa nu se sperie, cum spuneam, partea din mine care intra in panica: “cum sa nu mai fumez eu niciodata, doar asta e placerea mea?”). Apoi spre seara mi-am spus ca daca tot nu am fumat in acea zi inca, sa fac o economie serioasa si sa fumez doar a doua zi dimineata, cand tigara va fi super-savuroasa impreuna cu o cafea :P. E ca si cum ar trebui sa ma mint pe mine. In dimineata urmatoare, acelasi lucru, zi de zi, pana cand ajungeam sa-mi propun termene mai indepartate (“lasa ca fumez saptamana viitoare”, sau “lasa ca fumez in concediu”, sau si mai bine “lasa ca fumez dupa ce voi avea un copil, sa nu mai trebuiasca sa trec o data prin asta pentru o sarcina”).

- Legat de grasimile saturate, prima decizie a fost sa nu-mi mai pun smantana in ciorbe, sau peste alte mancaruri, cum eram obisnuita de mica. Abia dupa ce acest lucru mi-a intrat in obicei (si am inceput sa savurez gustul adevarat al mancarurilor, nu mai aveau toate gust de smantana) am renuntat complet la aceste grasimi nesanatoase.

- Legat de sare, din nou, primul pas a fost sa nu-mi pun eu atunci cand aveam aceasta putere (peste cartofi, salate, popcorn, de exemplu). Apoi, am scos-o si din mancarea gatita. Si acum gustul mancarurilor este extraordinar. Nu-mi dau seama daca e de la lipsa sarii sau de la faptul ca acum sunt mai creativa atunci cand folosesc mirodenii si condimente speciale, nu doar sare, boia, piper, ca toata lumea (sau mai rau, condiment vegetal plin de sare, zahar, coloranti si multe E-uri nesanatoase).

- La chipsuri trebuie sa recunosc ca in urma cu vreo 15 ani a trebuit sa renunt dintr-o data, nu am gasit nici o cale ocolitoare. Imi placeau asa mult la gust, ca mi s-a parut ca ma pacalesc degeaba incercand tot felul de pacaleli.

- Stim cu totii ca dulciurile nu sunt sanatoase. Dar tuturor ne plac. Asa ca, din nou, a trebuit sa iau multe decizii mai mici: nu am mai mancat alta ciocolata decat care avea peste 70% cacao, nu am mai mancat nimic ce continea zahar alb, apoi m-am lasat si de zahar brun si mai ales de indulcitori artificiali (inclusiv de guma de mestecat, deci). Toate acestea in timp, combinate cu scaderea cantitatii. Adica daca la inceput consumam ceva dulce in fiecare weekend, am ajuns apoi asa de rar, ca acum doar la sarbatori sau ocazii speciale imi fac ceva dulce (de exemplu inghetata facuta doar din iaurt, fructe si stevia, sau lapte de pasare indulcit cu stevia, sau susan, nuci si miere amestecate ca intr-un baton cum se gasesc in comert, dar in care adauga mult zahar si multe alte chimicale, fara nici un folos). Deci nu folosesc nici faina, nici lactate grase, pentru a ramane desertul totusi sanatos.

- Am renuntat sa mai prajesc. La gratar fac mancare destul de rar. Cel mai des gatesc la abur, sau fiert, sau la cuptor. Dar in ultima vreme incerc din ce in ce mai mult sa mananc legumele crude. Nu ma intelegeti gresit, in ultimii ani nu a trecut nici macar o zi fara legume crude si fructe crude. Dar vreau ca acestea sa fie majoritare, pentru ca in alimentele gatite nu gasim nici 10% din nutrientii celor crude.

- Ar mai fi atatea de spus, ca nici eu nu le mai tin minte, de la faptul ca acum consum doar ulei de masline extravirgin pana la faptul ca, desi mananc foarte rar paine, paste si orez, cand o fac folosesc doar cereale integrale. Nici nu vreau sa ma gandesc ca era o vreme cand consumam sucuri cu zahar sau indulcitori. Dar asta a fost foarte demult. Acum am imputinat inspre zero (probabil de 1-2 ori pe an) consumul de sucuri 100% din fructe. Pentru ca eu cred ca e mult mai sanatos sa mananci fructul intreg, dar daca ti-e pofta de un astfel de suc, atunci mai bine fa-l proaspat acasa, sa stii ca ai reusit sa pastrezi cat mai multe vitamine.

Dar cum spuneam, toate aceste decizii le-am luat treptat, si nu am dat inapoi. Pasul urmator l-am luat doar cand am fost destul de obisnuita cu noua alimentatie. Si la fel fac si cand vine vorba de sport, sau de decizia de a nu mai manca dupa ora 6. Sunt hotarata si ma tin de aceste reguli, chiar daca par de speriat pentru moment, pentru ca sunt totusi niste interdictii.

Pentru cei carora li se pare dificil modul acesta, mai am un sfat. Ce am observat ca functioneaza la familia mea (si sunt destul de incapatanati si reticenti in schimbarea alimentatiei lor… scuze mami :D): sa le expun altfel problema: “ar trebui sa mancati mai mult peste” in loc de “nu mai mancati atata carne”; “ar trebui sa mancati mai multe salate”, “salata asta de vinete e mai delicioasa cu ceapa cruda, decat calita”. Deci nu numai ca trebuie folosite afirmatii pozitive, dar si faptul ca incluzand in alimentatie mai mult peste, mai multe fructe si legume, iti va lasa prea putin loc pentru alte mancaruri nesanatoase. Si crede-ma ca dupa un mar bun nu vei mai dori o prajitura.

2 comentarii: