sâmbătă, 23 august 2008

Rolul apendicelui

Am afirmat ca imi pare rau ca am acceptat asa usor o operatie de apendictectomie. M-a durut putin de cateva ori, am mers la spital la un mic control, m-a palpat putin doctorul si m-a intrebat daca pot veni in acea zi la operatie. :D Mami nici nu m-a crezut cand am mers acasa si am inceput sa-mi caut lucruri pentru spital. Nu mi s-au facut alte investigatii, dar mi s-a spus ca e posibil sa ma apuce dureri mari poate in timpul sesiunii (eram in anul I) si atunci ce m-as face? :)) Mi s-a mai spus ca nu are nici un rol si asa ma "asigur" ca nu voi mai avea astfel de dureri niciodata :)). Se pare ca atunci eu nu stiam ce sunt durerile intestinale, pentru ca acum, in amintirea mea, acea durere pare insesizabila. Si de fapt cam asa o simteam si atunci, dar gandul la povestile doctorului despre apendicita perforata... m-a facut sa accept rapid. Si ma simteam chiar putin eroina ca nu imi era frica deloc de operatie, mi se parea o poveste comica de spus nepotilor. Cand ma gandesc ce viata linistita din punct de vedere al sanatatii aveam pana atunci... Si cat de rau mi-a fost dupa anestezie... am fost adormita timp de cateva ore pentru o operatie de 12 minute. Apoi recuperarea a durat mai mult de o luna, cu dureri si cu o slabiciune de nu eram in stare sa deschid nici macar usa de la intrare... Dar putea fi si mai rau :D pentru ca pot spune ca am o cicatrice foarte ok fata de restul pe care le-am vazut la altii.

Asa ca acum sufar de SCI (sindromul colonului iritabil), ma balonez si am dureri groaznice de intestine, am niste crampe cateodata ca nu ma pot misca si de abia pot respira, am senzatia ca lesin... asta pe langa aspectul fizic... in fiecare dupa-masa si seara burta mea arata ca cea a unei gravidute in luna a 6-a sau a 7-a. Partea buna e ca lumea imi zambeste calduros pe strada. Partea proasta e ca au inceput sa ma intrebe toti cunoscutii cu un zambet frumos cand nasc. Dimineata am abdomenul plat, iar seara sunt ca un balon...

Si, cum spune si titlul, s-a descoperit ca apendicele are totusi un rol: este ca o ferma de bacterii benefice pentru digestie. Cazurile de apendicita se pare ca ar fi cauzate de un mediu mult prea steril, caz in care acest rezervor nu are ocazia sa refaca culturile de bacterii.

Asa ca sfatul meu este sa nu va lasati "taiati" asa usor. Aveti o mica durere, investigati, poate fi de la rinichi, intestine, ovare (la femei). Pentru ca daca va lasati pe mana unor doctori care abia asteapta sa taie, chiar si in cazuri care nu sunt urgente, pe langa lipsa acestui apendice, veti mai suferi si de o anestezie cu mari riscuri (nu as putea recomanda nici totala, nici locala), o refacere indelungata si poate chiar veti capata o cicatrice hidoasa.

Referinte:

The Appendix Has a Purpose After All: Repopulating the Gut with Friendly Flora

http://en.wikipedia.org/wiki/Vermiform_appendix

http://news.softpedia.com/news/The-Puzzle-of-the-Human-Appendix-Solved-68019.shtml

2 comentarii:

  1. "Asa ca acum sufar de SCI (sindromul colonului iritabil), ma balonez si am dureri groaznice de intestine, am niste crampe cateodata ca nu ma pot misca si de abia pot respira, am senzatia ca lesin"

    Eu nu mi-am facut operatie de apendicita desi am banuit mereu ca durerile, exact asa cum le descrii mai sus, vin de la apendice. Anul asta m-am decis sa fac investigatii si totul a iesit ok, nu sunt probleme nici de la ovare, nici de la apendice: e sindromul de intestin iritabil.

    Deci ce vreau sa spun este ca nu neaparat prezenta sau absenta apendicelui provoaca sindromul acesta, din pacate.

    Ce pot sa spun, din experienta mea, este sa ai grija sa iesi afara in fiecare zi.. sa nu lasi sa treaca mai mult de 2 zile.. Si eventual sa tii un jurnal a ceea ce mananci in fiecare zi, iar cand ai dureri sa investighezi, poate iti dai seama ce alimente iti fac rau...

    In plus, din ce am citit pe net, din pacate nu exista o "reteta" universala de vindecare :( Fiecare trebuie sa si-o gaseasca... ce functioneaza la unul, nu functioneaza la altul..

    Sanatate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce am observat, la mine durerile apar daca mananc pe fuga fara sa acord atentie alimentatiei. Asa ca aceleasi alimente, mancate in weekend, nu aveau efecte dureroase, ca mancate la servici...

    Multa sanatate si tie!

    RăspundețiȘtergere